Home » » INFO TERBARU..BETUL ATAU TIDAK??

INFO TERBARU..BETUL ATAU TIDAK??

info ni wan dapat dari satu group yang ada di fb...so renung2 kn lah

Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui..

Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah..

Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis )


yang ni pulak wan dapat...ade la blog tu hehe

Baru2 ni aku dapat email mengenai bencana yang akan berlaku 15 ramadhan tahun 2012 nanti.. Ini semua kononnya boleh berlaku kerana terdapat sokongan dari hadis nabi yang mengatakan pada tengah malam 15 Ramadhan, hari jumaat akan berlaku bencana besar (bukan kiamat) akan menimpa penduduk dunia sehingga mengorbankan 2/3 penduduk bumi. Dan 15 ramadhan hari jumaat kebetulan berlaku pada tahun 2012.

Ini hadis yang dimaksudkan :

Nu’aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal…”. Kami bertanya: “Suara apakah, ya Rasulullah?” Beliau menjawab: “Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum’at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum’at di tahun terjadinya banyak gempa.

Jika kamu telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jum’at, masuklah kamu ke dalam rumah kamu, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kamu, sumbatlah telinga kamu. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: “Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!”, kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa”.

Kemudian aku cuba cari dan google di internet berkaitan hadis ni..mana tahu hadis palsu ke macam fadilat solat sunat terawikh pada malam2 tertentu tu. Dan ini jawapan yang diberikan oleh ustaz Dr Moh Fauzi Mohd Amin (LINK) berkenaan hadis ni dan jawapan yang diberikan oleh beliau aku kurang jelas maksudnya. Tidak tahu sama ada boleh dipercayai atau tidak.

Sebenarnya apa yang berlaku..? Kaum Maya iaitu suatu kaum yang pernah membina tamadun yang hebat dan hilang jejaknya secara tiba2 pernah meramalkan bahawa kiamat akan berlaku pada 2012. Namun sebagai umat Islam kita harus menolaknya.. Tetapi mungkin ‘kiamat’ yang dimaksudkan mungkin ada maksud lain..tidak hanya bermaksud kemusnahan besar dunia..mungkin juga bermaksud terjadinya sesuatu bencana alam ataupun peperangan meletus. ini dibuktikan dengan ekosistem bumi yang jelas telah lari keseimbangannya. Bencana di merata2 dunia..hujan tidak bermusim dan sebagainya. ( Pernah aku tulis dalam tulisan aku sebelum ini bagi sesiapa yang mengikuti )

Bangsa Maya adalah suatu bangsa yang mengasaskan tamadun yang hebat dalam sejarah dengan pembinaan piramidnya..tetapi tiba2 tamadun ini hilang tanpa diketahui puncanya. (LINK)

2010 apa fenomena alam yang berlaku..? Pada 2012 saintis sebenarnya meramalkan semua planet akan berada dalam satu garisan selari. Bermula dari planet neptun hingga matahari. Dan juga tarikan graviti yang lebih kuat daripada biasa. Kesannya..? adalah pada peralatan elektrik dan elektronik yang akan terganggu. Sejauh mana kesannya aku sendiri pun tak boleh nak jelaskan. Cari la sendiri..

Cuma jangan kaitkan hadis nabi dengan peristiwa kiamat pada tahun 2012 ramalan bangsa Maya. Yang hadis nabi maksudkan adalah peristiwa bencana besar yang akan menyebabkan kehilangan jiwa banyak manusia iaitu 2/3. Kalau kita nak tolak teori dan fakta?? ni pun terpulang pada diri kita. Kalau kita tak terima pun sekurang2nya kita akan memikirkan sesuatu yang mendekatkan diri kita dengan Allah SWT. Cuma jangan terlalu taksub hingga membuat andaian sendiri dah la.

Bersambung..

Tetapi...Yang Penting...adakah anda tahu...kebenaranya?? wan x berani nak berkata apa2 tetapi... anda kaji & periksa lah sendiri di SINI so??bagaimana? percaya Atau Tidak??Lu Pikir La Sendiri


Share this article :

0 comments:

Post a Comment

BANNER

ADVERTISE

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. Va Shazwan - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger